Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Σχέδια κοσμήματος προς πώληση!

Έχοντας το τελευταίο διάστημα αναπτύξει δεσμούς συνεργασίας με εργαστήρια και εταιρίες του εξωτερικού, διαπίστωσα πως υπάρχουν μερικοί ιστότοποι οι οποίοι εμπορεύονται σχέδια κοσμήματος σε ηλεκτρονική μορφή και πιο συγκεκριμένα, σε επέκταση αρχείου .stl, που για αυτούς που δε γνωρίζουν είναι-θα λέγαμε-το αντίστοιχο .pdf των εκτυπώσεων σε Α4.

Οι ιστότοποι αυτοί, διαθέτουν μεγάλη γκάμα από σχέδια, κυρίως μονόπετρα(αυτά είναι τα πρώτα που μαθαίνει κανείς να σχεδιάζει στο Gemvision Matrix για παράδειγμα...) και αντικείμενα με αρκετές πέτρες. Τα περισσότερα όμως είναι σχέδια που λίγο ως πολύ, έχουν κυκλοφορήσει αρκετά στην παγκόσμια αγορά και δε νιώθω πως μπορούν να έχουν για πάντα εμπορική απήχηση.

Ποιο είναι λοιπόν το θετικό της ύπαρξης τέτοιων sites; Σχεδιαστές, για παράδειγμα, από όλον τον κόσμο, παρέχουν σε μεγάλες βιβλιοθήκες τα σχέδιά τους και φυσικά καρπώνονται χρήματα από κάθε πώληση. Έτσι ένας έμπορος ή εργαστήριο έχει κυριολεκτικά να διαλέξει μέσα από χιλιάδες σχέδια, να πληρώσει μόνο το σχέδιο και να δημιουργήσει από μόνος του μοντέλα, ελαχιστοποιώντας τα κόστη και καθιστώντας πλέον τη δουλειά του ευκολότερη αναφορικά με την αναζήτηση νέων σχεδίων, αλλά και χωρίς να δεσμεύεται με κάποιο μόνιμο σχεδιαστή.

Αυτό είναι και το κακό της υπόθεσης... Ο χώρος μας, καλώς ή κακώς, μαστίζεται από "κατεβασμένα" λογισμικά και ανώνυμους σχεδιαστές. Κι όταν εννοώ ανώνυμους, θέλω να πω πως από το σπίτι τους, χωρίς επιχειρηματική/επαγγελματική ταυτότητα, δουλεύουν με τιμές χαμηλές(αφού δεν έχουν λειτουργικά έξοδα) και συνήθως με ακόμη χαμηλότερη ποιότητα. Σε αυτά τα sites, άπαξ και γίνει η αγορά ενός σχεδίου, ο πελάτης δε μπορεί να ζητήσει πίσω τα χρήματά του, φυσικά δε μπορεί να το ελέγξει πρώτα και μετά να το αγοράσει και εννοείται πως δεν επιδέχεται-τις περισσότερες φορές-πολλών αλλαγών και τροποποιήσεων. Και ο σχεδιαστής από την πλευρά του, δε δεσμεύεται με ιδιαίτερους επαγγελματικούς όρους συνεργασίας, έστω και τυπικούς.



Πειραματικά λοιπόν, θα ήθελα να ξεκινήσω να δουλεύω πουλώντας δικά μου σχέδια, αρχεία .3dm και .stl, έτοιμα για 3d printing και παραγωγή. Τα σχέδια θα πωλούνται από μια τιμή εκκίνησης στα 20 ευρώ το κομμάτι και ανάλογα με την πολυπλοκότητά τους θα φτάνουν μέχρι κάποιο ποσό συζητήσιμο. Μεγέθη αλλάζω ευχαρίστως, το σχέδιο όμως δεν αλλάζει. Αν δηλαδή κάποιος θελήσει "αυτό, αλλά όχι ακριβώς έτσι όπως το έχεις εδώ", με μεγάλη μου χαρά, αλλά μιλάμε για νέο σχέδιο κατά παραγγελία, οπότε και δεν εμπίπτει στις αρχικές τιμές που έδωσα παραπάνω.

Σχέδια και προτάσεις που ξεχωρίζουν από τη μάζα και για εργαστήρια κι ανθρώπους με ύφος και ανησυχίες θα βρείτε πολλά στη σελίδα μου https://www.facebook.com/pages/Jewelry-by-Andreas_M/455312867840928 και εκατοντάδες περισσότερα στο inbox σας, εφόσον έχετε ενδιαφέρον.

Για να δούμε λοιπόν, είναι έτοιμη η χώρα μας για μια πλήρη κι on demand δικτυακή βιβλιοθήκη μοντέλων;

Με τιμή,

Andreas_M
Mesogeion 37, Athens, Greece, PO 11526
Facebook page & Portofolio:Jewelry by Andreas_M





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου