Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Η αλήθεια του διαμαντιού: Τι είναι τα 4 c's ;

Καλησπέρα σας,
Κατόπιν πολλών ερωτήσεων φίλων και πελατών μου αναφορικά με τις διάφορες κατηγοριοποιήσεις του διαμαντιού, αποφάσισα να κάνω μια μικρή ανάρτηση με πράγματα τα οποία ρωτάμε συχνά, όταν ξεκινάμε την έρευνά μας για το διαμάντι.
Στην παρακάτω εικόνα, η οποία κι είναι ιδιοκτησία της GIA, παρατίθενται σχηματικά τα 4 c's.

Αυτά είναι τα περιβόητα 4c που διέπουν την ποιοτική κατάταξη των διαμαντιών. Μεταφρασμένα στα ελληνικά, θα λέγαμε πως μιλάμε για την Καθαρότητα, το Χρώμα, την Κοπή και το Βάρος σε καράτια.
Πάμε όμως να τα δούμε ένα ένα, συνοπτικά και απλά:
1) Καθαρότητα(Clarity): H καθαρότητα αναφέρεται στην παρουσία εγκλεισμάτων εντός του πολύτιμου λίθου. Ένα διαμάντι δημιουργείται εντός του φλοιού της γης, σε συνύπαρξη συνθηκών πίεσης, θερμότητας κι ωρίμανσης και σε διάστημα αιώνων. Για το λόγο αυτό και κατά την ανάπτυξη αυτών των λίθων, εγκλείσματα ξένα προς το διαμάντι κλείνονται εντός της μάζας του λίθου μας, επηρεάζοντας την καθαρότητά του. Πρόκειται για ένα απολύτως φυσιολογικό φαινόμενο που δε μπορούμε να αποφύγουμε κι είναι καθόλα αποδεκτό στην αργυροχρυσοχοΐα. Η καθαρότητα αποτιμάται ποιοτικά και ξεκινά από την κλιμακα FL-IF και καταλήγει στην κλίμακα I. Σημαντικό: Τα εγκλείσματα και συνεπώς ο χαρακτηρισμός και κατάταξη του διαμαντιού προκύπτει μετά από μελέτη με μεγεθυντικό φακό δεκαπλασιασμού! Αυτό σημαίνει πως κανείς για να δει τα εγκλείσματα που μπορεί να έχουν μορφή στίγματος, φτερού κλπ, χρειάζεται ειδική λούπα που πολλαπλασιάζει την ικανότητα όρασής μας επί 10... Άραγε λοιπόν, αξίζει τόση εμμονή για τα VSI..?
Χρώμα(Color): Το χρώμα είναι η κατάταξη του χρωματισμού του σώματος του πολύτιμου λίθου, συγκρινόμενο πάντα με ένα δεδομένο master λίθο με γνωστές και καθορισμένες ιδιότητες. Η κατάταξη ξεκινά από D που σημαίνει πως ο λίθος μας είναι απολύτως άχρωμος, ως και Ζ που ο λίθος μας είναι κιτρινωπός ή καφέ. Εμπορικώς αποδεκτοί και ευρέως διακινούμενοι λίθοι, αυτοί σε χρώματα G, H, I, J. Ταπεινή άποψη μου είναι πως αυτό που θα έπρεπε να κοιτάζει κάποιος υποψήφιος αγοραστής διαμαντιού, είναι το χρώμα, καθώς αυτό είναι τελικά το μοναδικό στοιχείο που μπορεί και κάποιος μη ειδικός να αξιολογήσει και ενδεχομένως να κρίνει. Φυσικά, τα όρια στο παραπάνω εύρος που παρέθεσα είναι τόσο κοντινά που ακόμη κι εξειδικευμένοι γεμωλόγοι μπορεί να μπερδέψουν. Άλλωστε και όπως καταλαβαίνετε, μιλάμε για εκτίμηση, κι όχι για κάποια δεδομένη μαθηματική αλήθεια.
Οποιοσδήποτε λίθος στο εύρος GHIJ αποδίδει εξαιρετικής ποιότητας κόσμημα.
Κοπή(Cut): Το σχήμα κοπής κι απόδοσης του πολύτιμου λίθου. Η κοπή είναι πολύ σημαντικό ποιοτικό μέγεθος καθώς επηρεάζει τη διαύγεια και τους οπτικούς άξονες(φλόγα, ανακλάσεις, διαπερατότητα). Στις περιπτώσεις των μονόπετρων μιλάμε κυρίαρχα για κοπή brilliant στρογγυλής διατομής, που δημιουργεί πολλές έδρες ανάκλασης, άρα και "ζωντανεύει" την πέτρα μας.
Βάρος σε καράτια(Carat): Το καράτι αποτελεί μονάδα μέτρησης βάρους και ισούται με 200mg(0.2gr). Το βάρος επηρεάζει συνολικά τον όγκο της πέτρας μας, όχι όμως το χρώμα.

Γενικά, η σχέση κόστους διέπεται από γραμμικότητα: Δυο πέτρες με ίδιο βάρος κι ίδια καθαρότητα, έχουν διαφορετική τιμή αν έχουν διαφορετικό χρώμα. Όσο πιο κοντά στο D, τόσο πιο ακριβό. Ανάλογα λειτουργεί και το θέμα της καθαρότητας που κατ' εμέ, δε θα έπρεπε να επηρεάζει τους αγοραστές διαμαντιών κι ειδικά σε περιπτώσεις λίθων κάτω του 0.7ct.
Αν ρωτάτε εμένα, εγώ θα προτιμούσα να διαθέσω το κεφάλαιό μου σε ένα διαμάντι με χρώμα G, H, I. H καθαρότητά του κι εφόσον μιλάμε για λίθο κάτω του 0.7ct δε θα με ενδιέφερε κι ιδιαίτερα γιατί είνια κεφάλαιο το οποίο σαν τελικό χρήστη/καταναλωτή, δε θα με επηρεάσει, δε θα το αντιληφθώ ποτέ και δε θα ήθλενα να ξοδέψω περισσότερα χρήματα σε κάτι μη απτό.

Στη διάθεσή σας για οτιδήποτε σας απασχολεί και για τις δικές σας παραγγελίες και δημιουργίες!
 
Andreas Mathios
11 Thiseos St, 3rd Floor, Office 9
Athens, Greece, PO 10562

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου