Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Πόσο κοστίζει ένα μονόπετρο δαχτυλίδι

Αγαπητές φίλες κι αγαπητοί φίλοι,

Καλή άνοιξη σε όλους μας!

Ξεκάθαρα, τούτη η εποχή, είναι ο καιρός που παραδοσιακά οι κατασκευές κοσμημάτων αυξάνονται ραγδαία, καθώς αρραβώνες, γάμοι κι άλλες γιορτινές περιστάσεις λαμβάνουν χώρο στο άμεσο μέλλον.

Εγώ, όπως γνωρίζετε, ως επί το πλείστον ασχολούμαι στην κατασκευή και το σχεδιασμό μονόπετρων δαχτυλιδιών. Η εμπειρία μου μέχρι σήμερα μου επιτάσσει να σας αναφέρω το εξής σχετικό με τα κόστος αγοράς ενός αντικειμένου αργυροχρυσοχοΐας, όπως το μονόπετρο:

Στις αρχές της οικονομικές κρίσης στη χώρα μας, τη σεζόν '10-'11, ο μέσος όρος χρημάτων που ήθελε κανείς να δαπανήσει για ένα μονόπετρο ήταν 800-900 ευρώ! Και συχνά, ο πελάτης ένιωθε άβολα, καθώς πίστευε ότι δίνει λίγα...

Σήμερα, πελάτης που σκοπέύει να δαπανήσει 800-900 ευρώ, ανήκει σε μια μικρή, ισχνή μειοψηφία... Έχουν αλλάξει οι εποχές, έχουν αλλάξει τα εισοδήματα και λογικά κανείς σκεπτόμενος, δε θέλει να ξοδέψει 2 μηνιάτικα πλέον για ένα αντικείμενο όπως ένα κόσμημα...

Επειδή, λοιπόν, πολύς κόσμος μου ζητά σχεδιασμό και κατασκευή από τα 400 ως τα 600-650 ευρώ, οφείλω να σας παραθέσω μερικά στοιχεία κόστους, έτσι ώστε να βοηθήσω το σκεπτικό σας και να σας καταστήσω την έρευνά σας πιο εύκολη και σύντομη:

1) Μονόπετρα με διαμάντια: Το all time classic! Μονόπετρο δαχτυλίδι με διαμάντι, λοιπόν, κανείς μπορεί να αγοράσει με τιμές που ξεκινούν από τα 500-550 ευρώ και πάνω. Μιλάμε για διαμάντι, μέτριας και καλής ποιότητας, περί του 0.1 ct, σε εμπορικό χρώμα και καθαρότητα και ελαφρύ δέσιμο χρυσού και και λευκόχρυσου, όχι πολύ βάρος δηλαδή στο μέταλλο του δαχτυλιδιού. Συνήθως πάμε σε φόρμες τύπου φλόγας ή άνετου δεσίματος κορώνας.


 Φυσικά, όσο ανεβαίνουμε στα καράτια του διαμαντιού, τόσο ανεβαίνει κι η τιμή. Το ίδιο ισχύει και σε περίπτωση χρήσης πλαϊνών πετρών. Ενδεικτικά, οι περισσότερες καλές κατασκευές με διαμάντι 0.3-0.4ct έχουν ένα κόστος από 800-1300 ευρώ. Πάντα, οι τιμές είναι σχετικές με την ποιότητα του διαμαντιού.



2) Μονόπετρα με ζαφείρια, σμαράγδια, μαύρα διαμάντια: Μια εναλλακτική λύση που κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος, καθώς με 500 ευρώ, το Minimum δηλαδή της περίπτωσης με διαμάντι, κανείς φτιάχνει συνθέσεις με μεγαλύτερες κατά πολύ πέτρες, εξίσου πολύτιμες και σπάνιες, αποδίδοντας σύνολα περίτεχνα και πιο ξεχωριστά.
Με 800 ευρώ κανείς μπορεί να φτιάξει κοντά στο καρατίσιο σμαράγδι άριστης ποιότητας, συνθέσεις ιδιαίτερες, μοναδικές και κοσμήματα που πραγματικά μαγνητίζουν τα βλέματα.



3) Μονόπετρα με ημιπολύτιμους λίθους ή ζιρκόν: Άλλη μια εναλλακτική λύση για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν το μονόπετρο δαχτυλίδι σαν ένα ακομή κόσμημα, στο οποίο δεν αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία και στο οποίο μοιραία δε θα ήθελαν να δαπανήσουν μεγάλα ποσά.
Άνθρωποι που θα δώσουν μεγαλύτερη σημασία στην κίνηση, παρά στο δώρο. Σεβαστό, κατανοητό και επιτεύξιμο φυσικά. Με κόστη που ξεκινούν από τα 200-250 ευρώ, κανείς μπορεί να αποκτήσει ένα λευκόχρυσο μονόπετρο με ζιρκόν κάθε χρωματισμού και σχήματος, περίδοτο, αμέθυστο και πολλές πολλές άλλες επιλογές.

Ξέρω ήδη τον αντίλογο: "Μα Ανδρέα, βλέπω διαφημίσεις με λευκόχρυσα μονόπετρα που κοστίζουν 80 και 100 ευρώ. Μήπως είσαι ακριβός;"

Δε μπορώ δημοσίως να τοποθετηθώ και να κρίνω/επικρίνω συναδέλφους. Άλλωστε, ο νόμος της αγοράς λέει το εξής: ότι πληρώνεις, παίρνεις. Κι ο έμπορος δεν πιάνεται συνήθως κορόιδο. Τη σφραγίδα του εργαστηρίου μου την τιμώ και την βάζω σε μονόπετρα αξιοπρεπή, με σωστές αναλογίες, σωστό βάρος κι όχι φλίδες, με σωστά φινιρίσματα, με φρέσκα μέταλλα κι όχι ανακυκλωμένα 3-4 φορές, με ορθολογική επεξεργασία και με σεβασμό στην τέχνη μου, το όνομά μου και φυσικά, τον πελάτη.

Θα χαρώ πολύ να ακούσω τις σκέψεις σας και τις δημιουργικές σας προθέσεις, ευχόμενος πως το παραπάνω κείμενο βοήθησε τις σκέψεις σας!


Andreas Mathios
11 Thiseos St, 3rd Floor, Office 9
Athens, Greece, PO 10562

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου