Τρίτη, 8 Δεκεμβρίου 2015

"To Νυφικό Μακιγιάζ Ακριβότερου του Μονόπετρου..;"

Αγαπητές Φίλες, αγαπητοί φίλοι,

Μήνας Χριστουγέννων, μήνας πολλών και μαζεμένων εορτών ο Δεκέμβριος και φυσικά, μήνας των δώρων!

Μήνας με ρομαντικές εξόδους και ακόμη πιο ρομαντικές προτάσεις γάμου!
Και φυσικά, τι προηγείται της πρότασης; Το μονόπετρο δαχτυλίδι φυσικά!

Σε αυτήν την ανάρτηση ξέρω ότι μπορεί να στεναχωρήσω μερικούς και μερικές φίλους και φίλες, αλλά συνεχίζω να υπάρχω στην αγορά εν μέσω κρίσης, γιατί επέλεξα την οδό της ειλικρίνιας απέναντι στον πελάτη μου, της πλήρους διαφάνειας και της συνέπειας λόγων κι έργων.

Κάθε χρόνο, λοιπόν, το εισόδημά μας συρρικνώνεται. Θυμάμαι στις αρχές του '11 κι ενώ η οικονομική κρίση ακόμη δεν είχε δείξει το πόσο πολύ επρόκειτο τελικά να θίξει την καθημερινή ζωή όμων μας, τα περισσότερα μονόπετρα που είχα ως παραγγελίες, άνηκαν σε ένα μέσο όρο πώλησης περί των 800-900 ευρώ. Αυτομάτως, το ίδιο αντικέιμενο σε βιτρίνα θα το αγόραζε κανείς τουλάχιστον 1200-1300 ευρώ.

Σήμερα, αυτός ο μέσος όρος, αφού άπαντες έχουμε στενάξει οικονομικά, έχει πέσει ραγδαία. 500-600 ευρώ είναι η πλειονότητα των αντικειμένων που μου ζητείται να ετοιμάσω. Υπάρχει φυσικά κι ένα κομμάτι πελάτων μου, που μου ζητά ένα δαχτυλίδι μονόπετρο με μπριγιάν, μέχρι 200, 300 ευρώ.

Πρώτα και κύρια εγώ ο ίδιος σέβομαι την οποιαδήποτε εκταμίευση σκέφτεται κανείς να κάνει. Θα πρέπει όμως να είμαστε σε θέση να ιεραρχούμε και τις προτεραιότητές μας. Ακολουθήστε για λίγο το σκεπτικό μου...

Νόμος της αγοράς αιώνιος και απαράβατος: Ότι πληρώσει κανείς, παίρνει! Φυσικά και συνιστά δουλειά μου και δε θα αρνηθώ ένα μονόπετρο που θα μου παραγγείλει κάποιος με κόστος 250-300 ευρώ. Κια μπορώ να εγγυηθώ και για το άρτιο αποτέλεσμα, για το άψογο γυάλισμα και την τεχνική του τελειότητα. Για ένα αντικείμενο ξαναλέω, που σε κατάστημα θα αγόραζε ο ίδιος πελάτης για 450-500 ευρώ.

Για να μπορέσω όμως να μείνω πιστός στην τιμή αυτή, να ευχαριστηθώ τη δουλειά και τη δημιουργία αλλά και να χαροποιήσω τον πελάτη μου, το αντικείμενο που θα φτιάξω θα είνια αρκετά ελαφρύ σε βάρος χρυσού, για να έχω χαμηλό κόστος, θα έχει συνθετικές πέτρες και όχι ιδιαίτερα εξεζητημένο και ξεχωριστό σχεδιασμό, κι αυτό για να μειωθεί το κόστος εργασίας.

Τι λέω με όλα τα παραπάνω; Πως κάποιος θα αποκτήσει αυτό που θέλει σαφεστατα, αλλά με χαμηλό βάρος, έχουμε ένα "αδύναμο", λεπτό μέταλλο το οποίο μπορεί να χτυπηθεί και να αλλοιωθεί σύντομα, μια συνθετική πέτρα που σε λίγο χρονικό διάστημα θα θολώσει κι ένα σχέδιο που μπορεί να θυμίζει κι άλλα εμπορικά της ίδιας κλάσης.

Θα μου πει κάποιος, "και τι σε νοιάζει?" Δε με νοιάζει, αν ο πελάτης έχει αποδεχτεί αυτά τα γεγονότα κι είναι βέβαιος για την επιλογή του. Έτσι, όχι μόνο δεν έχω κανένα πρόβλημα, αλλά ευνοώ τέτοιου είδους αγορές, ειδικά από νεότερα άτομα.

Όμως, δυστυχώς, πολλοί πελάτες δεν είναι ιδιαίτερα άνετοι στο άκουσμα αυτών των γεγονότων. Θέλουν και οικονομικό μονόπετρο, και αποτέλεσμα που θα αντέξει για 20-30 χρόνια και να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα.

Θέτω λοιπόν τον εξής προβληματισμό: Αξιολογείτε ως πιο σημαντικό το νυφικό μακιγιάζ, το πεντικιούρ-μανικιούρ και χτένισμα από το μονόπετρό σας?

Αξίζουν πιο πολύ όλα τα παραπάνω, γιατί ας μην κοροϊδευόμαστε, ένα επαγγελματικό μακιγιάζ νύφης μαζί με όλες τις υπόλοιπες περιποιήσεις φτάνει στα 200-250 ευρώ, από ένα αντικείμενο σύμβολο του αιώνιου όρκου αγάπης;

Μας ενδιαφέρει πιο πολύ το βάψιμό μας που πιστέψτε με, στο γάμο οι καλεσμένοι πάντα και μόνο θυμούνται τα ευτράπελα, τους χορούς και το μπουφέ, το οποίο θα μας ξεφτύσει σε 3-4 ώρες, από ένα αντικέιμενο που θέλουμε ιδανικά να περάσουμε στα παιδιά μας;

Θα πει κανείς ως αντιπρόταση πως η νύφη πρέπει να λάμπει και να ξεχωρίζει. Νύφη είναι, ξεχωρίζει ούτως ή άλλως! Απλώς δε θεωρώ λογικό κάποιος να νοικιάζει με 700 ή 1000 ευρώ ένα νυφικό που το έχουν φορέσει και θα το φορέσουν άλλες τόσες νύφες και για μια φορά, και να ζητά μονόπετρο με 200 ευρώ, μοναδικό και ξεχωριστό, το οποίο να μη θολώνει αν το φοράει, πλένει πιάτα και στρώνει κρεβάτια με αυτό!

Κι όχι, δεν αποτελεί δικαιολογία το "Θα βγουν φωτογραφίες που θα μείνουν μια ζωή, φωτογραφίες της πιο χαρούμενης μέρας της ζωής μας", γιατί καλά να είστε, μετά το γάμο σας, θα έχετε ακόμη πιο χαρούμενες στιγμές με παιδάκια, με αποφοιτήσεις, με σχολεία και χίλια δυο άλλα πιο ουσιώδη και σπουδαία.

Όπως όλα, έτσι κι αυτό, είναι θέμα προτεραιοτήτων. Θέμα προσωπικό και σεβαστό. Δε θα αναγκάσω κανένα να αποδεχτεί το σκεπτικό μου. Εγώ είμαι εδώ για να ετοιμάσω ένα σχέδιο κοσμήματος, ένα μονόπετρο δαχτυλίδι οικονομικό ή πανάκριβο. Με διαμάντι ή ζαφείρι. Με ζιρκόν ή τοπάζ. Χρυσό ή ασημόχρυσο. Πάντα όμως με αίσθημα ευθύνης απέναντι στον πελάτη μου και ειδικότερα σε αυτές τις οικονομικές συγκυρίες.

Μέχρι να τα ξαναπούμε, να είμαστε όλοι καλά!

Andreas_M
11 Thiseos St, 3rd Floor, Office 9
Athens, Greece, PO 10562
tel: +302107784045
mobile:+306937217647
Facebook page & Portofolio: Andreas Mathios
www.jewelry-design.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου